درباره شستشوی کاتالیزور بهت است بدانید!

درباره شستشوی کاتالیزور بهت است بدانید!

این مقاله که درباره است توسط گروه تخصصی کاتالیست وان نقدیم نگاه مهربانتان می گردد ممنون هستیم که تا انتهای مقاله با ما همراه خواهید شد. برای اینکه درباره شستشوی کاتالیزور اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم بهتر است ابتدا درباره کاتالیزور، نحوه عملکرد کاتالیزور و… اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.

مبدل کاتالیزوری (کاتالیست) وسیله ای است که در مسیر اگزوز خودرو قرار می گیرد و طی یک سری واکنش های شیمیایی با تبدیل گازهای سمی حاصل از احتراق خودرو به گازهای بی ضرر از آلودگی هوا جلوگیری می کند. البته این مبدل ها انواع مختلفی دارند و واکنش های شیمیایی هر کدام بسته به نوع موتور و سوخت مصرفی متفاوت است. به عنوان مثال، مبدل کاتالیزوری خودروهای دیزلی جایی است که واکنش های اکسیداسیون انجام می شود.

در طی این واکنش ها، مونوکسید کربن، مشتقات اکسید نیتروژن و کربوهیدرات های حاصل از احتراق ناقص سوخت به دی اکسید کربن، نیتروژن و آب تبدیل می شوند. اگرچه مبدل های کاتالیزوری بیشتر در خودروها استفاده می شوند، اما در ژنراتورها، لوکوموتیوها و هواپیماها نیز استفاده می شوند. لازم به ذکر است که این دستگاه در واقع به منظور رعایت مقررات دولتی و زیست محیطی در خصوص رعایت حداکثر میزان آلایندگی خودرو اختراع شده است.

مبدل های کاتالیزوری از سه بخش مهم تشکیل شده اند: هسته کاتالیزور، لایه اکسید و ماده کاتالیزور که در زیر به طور مختصر هر کدام توضیح داده شده است.

تخت کاتالیزوری: تخت های سرامیکی یکپارچه با ساختار لانه زنبوری در مبدل های خودرو استفاده می شود.

لایه اکسید به عنوان تکیه گاه مواد کاتالیزور استفاده می شود

لایه اکسید: از این لایه به عنوان تکیه گاه مواد کاتالیست استفاده می شود که باعث افزایش سطح ویژه کاتالیزور می شود. این لایه معمولاً از اکسید آلومینیوم (Al2O3)، دی اکسید تیتانیوم (TiO2)، دی اکسید سیلیکون (SiO2) یا ترکیبی از سیلیس و آلومینا ساخته می شود.

ماده کاتالیست: کاتالیزور در واقع ماده اصلی مبدل کاتالیزوری است که معمولا از خانواده فلزات گران قیمت مانند پالادیوم، رادیوم، پلاتین، طلا و کادمیوم انتخاب می شود. اما از دیدگاه مقرون به صرفه بودن، معمولاً از پالادیوم و رادیوم استفاده می شود.

لازم به ذکر است که علاوه بر واکنش های اصلی مبدل کاتالیزوری که منجر به تولید محصولات غیر سمی می شود، یک سری واکنش های نامطلوب نیز رخ می دهد که باعث تولید مقادیر بسیار کمی از محصولات سمی مانند هیدروژن می شود. سولفید (H2S) و آمونیاک (NH3). این نوع واکنش‌های ناخواسته معمولاً در مبدل‌های کاتالیزوری بر اساس واکنش‌های سه مرحله‌ای رخ می‌دهند. اگرچه حذف کامل چنین واکنش هایی امکان پذیر نیست، اما با اعمال یک سری تغییرات در ماهیت ماده کاتالیزور و لایه اکسید می توان تا حد امکان از این واکنش ها جلوگیری کرد. به عنوان مثال، برای جلوگیری از تولید سولفید هیدروژن، می توان نیکل یا منگنز را به لایه اکسید فلز اضافه کرد. این فلزات به دلیل حساسیت به جذب گوگرد، مانع از جذب آن توسط لایه اکسیدی می شوند. به عبارت دیگر، سولفید هیدروژن زمانی تولید می شود که گوگرد توسط لایه اکسید در دماهای پایین جذب شود. پس از جذب گوگرد در دمای پایین، در مرحله بعد در دمای بالا آزاد می شود و پس از ترکیب با هیدروژن گاز سولفید هیدروژن تشکیل می شود.

حال که درباره کاتالیزور اطلاعات بیشتری را دارید درباره شستشوی این قطعه ارزشمند که یکی از روش های نگهداری آن می شود توضیحاتی را خواهیم داد.

شستشوی کاتالیزور چیست ؟

شستشوی کاتالیزور، ایا همچین اقدامی برای قطعه ی مهمی مانند کاتالیست که یکی از اصلی ترین قسمت های خودرو محسوب میشود، ممکن است؟ در پاسخ باید بگوییم که بله، متخصصین مجموعه ما با استفاده از مایع مخصوصی که برای از بین بردن ضایعات و الودگی های که درون کاتالیزور به کار میروند، این این کار را برای شما انجام میدهند

لازک به ذکر است که پروسه شستشوی کاتالیزور دارای یکسری قوائد و توضیحات پایه میباشد که در این بخش به بررسی این اطلاعات از پیش تایین شده میپردازیم

برای تعمیر کاتالیزور یا شستشوی آن به مجموعه کاتالیست وان مراجعه نمائید تا بهترین خدمات را با کم ترین هزینه دریافت نمائید.

با توجه به قیمت سنگین خودرو ها و دستگاه مبدل کاتالیست اکثر صاحبان خودرو خودرو به دنبال روشی ارزان تر و به صرفه تر هستند تا رفع مشکلا بخش لوله خارجی اگزوز، گاز های مضر نیز افزایش نیابد تا به راحتی مراحل تست معاینه فنی خودرو را پشت سر بگذارند.

شستشوی کاتالیزور یکی از بهترین روش ها و اصول اولیه برای حفظ ایمنی خودرو و حفظ ایمنی لازم در کاتالیزور خودرو میباشد، اما برای بسیاری از شما این سوال پیش می آید که چگونه شست و شوی کاتالیزور انجام میشود؟

کاتالیزور چانگان
بیشتر بخوانید
مرکز تخصصی تعمیرکاتالیزور

سریع ترین و ساده ترین روش برای شست و شوی کاتالیزور مورد نظر خود، خرید و استفاده از محلول شستشوی کاتالیست و سنسور اکسیژن است که به راحتی میتوانید این محصول را از سایت ما خریداری نمایید و آن را به باک مخزنی که سوخت در آن ذخیره میشود نصب کنید. سپس این محلول با استفاده از سنسور اکسیژن موجود در کاتالیزور خودرو عمل تصویه و پاکسازی قطعه مورد نظر را آغاز میکند.

نکات مهم در رابطه با محلول شستشوی کاتالیز

نکات مهم در رابطه با محلول شستشوی کاتالیز

محلول شستشوی کاتالیزور دارای ترکیبات و فرمول پیچیده ایی میباشد تا به هنگام پاکسازی این قطعه دیگر بخش های خودرو دچار خرابی و خسارت نشوند .

تعداد بسیار کمی از شرکت های اروپایی توانایی تولید و فرمولاسیون چنین محلولی را دارند خودروسازهای بزرگ اروپایی تاییدیه های لازم برای فروش مکمل های روغن، سوخت، اکتان بوستر و انواع مکمل روغن را دارد،همچنین از استاندارد TUV اتحادیه اروپا  نیز پیروی می کند.

اکیدا توصیه می گردد به هیچ عنوان از محصولاتی که استاندارد های لازم را ندارند و تولید کننده آن ها نامشخص یا در ایران نمایندگی و مرجع مشخصی ندارند برای شستشوی کاتالیزور استفاده نکنید.

زیرا در بسیار از موارد خسارت های سنگینی به مالکان خودرو وارد نموده اند.همچین به هیچ عنوان شست و شوی کاتالیزور با اسید،جوهر نمک و .. پیشنهاد نمی شود چون باعث از بین رفتن فلزات فعال داخلی مبدل کاتالیست میشود.

چرا شستشوی کاتالیزور نیاز است؟

کاتالیزورها در اکثر مواقع عمری به اندازه عمر مفید خودرو خواهند داشت. البته در بعضی مواقع بر اثر عوامل مختلفی، دچار گرفتگی خواهند شد و کارایی خود را از دست خواهند داد. در چنین شرایطی باید منتظر عوامل زیر باشید:

  • کنترل ناکارآمد گازهای خروجی از اگزوز خودرو
  • انتشار گازهای سمی و خطرناک در محیط زیست
  • کاهش عملکرد موتور خودرو
  • آسیب به سایر عملکردهای خودرو

چه روش‌هایی برای تمیز کردن و شستشوی کاتالیزور مناسب نخواهد بود؟

حتما مطالب زیادی در اینترنت با عنوان بهترین روش شستشوی کاتالیزور خواهید دید، اما توجه داشته باشید که تمامی این اطلاعات دقیق و درست نمی باشد و امکان دارد به کاتالیزور و دیگر قطعات خودرو آسیب برسانند. توصیه گروه تخصصی کاتالیست وان به شما عزیزان این است که از روش‌های زیر برای تمیز کردن و شستشوی کاتالیزور خودرو اجتناب کنید.

  1. ریختن تینر در مخزن بنزین :امکان دارد مطالبی با عنوان بهترین روش شستشوی کاتالیزور و رفع گرفتگی آن از طریق ریختن تینر در مخزن سوخت به چشمتان خورده باشد. حلال‌ها در صنعت خودرو استفاده خواهند شد، اما این روش اصلا عاقلانه نیست که از محصولات غیراختصاصی و محصولاتی که برای خودروها ساخته نشده‌اند، در وسیله نقلیه خود استفاده نمائید.ایده پشت این ترفند این است که حلال‌های موجود در تینر باعث از بین‌رفتن مسدود‌کننده‌های شبکه لانه زنبوری کاتالیزور خواهند شد. اما مشکل اینجاست که این محصولات برای گردش در داخل سیستم سوخت خودرو مناسب نخواهند بود.
  2. شستشوی کاتالیزور با اسید:                                                                                                                                                   بعضی از افراد تازه کار پیشنهاد خواهند کرد که از بهترین روش شستشوی کاتالیزور، شستشو با اسید می باشد. اسیدی مانند جوهر نمک یا اسید سیتریک، امکان دارد به اندازه کافی قوی باشد که رسوبات داخل شبکه لانه زنبوری کاتالیزور را از بین ببرد، اما به‌ قطعا آسیب‌هایی به این قطعه حساس وارد خواهد شد که جبران‌ناپذیر می باشد. شستشوی کاتالیزور با اسیدسیتریک یا جوهرنمک، قادر خواهد بود تا باعث خوردگی قسمت‌های مختلف آن بشود و عملکرد کاتالیزور را بیش از قبل مختل نماید و آن را از کار بیندازد.
  3. باز کردن کاتالیزور

بدنه کاتالیزور خودرو یا به‌صورت پیچ و مهره می باشد یا روی آن جوش داده شده خواهد شد. اگر مهارت کافی و ابزار مناسب در اختیار خواهید داشت، و قادر خواهید بود پیچ‌ها را باز نمائید. اما بریدن بدنه کاتالیزور کار عاقلانه‌ای اصلا نخواهد بود و امکان دارد منجر به آسیب‌دیدن اجزای داخلی کاتالیزورها شود، به‌خصوص شبکه لانه زنبوری خواهد شد. بهترین روش این است که به یک مرکز معتبر تعمیر کاتالیزور خودرو مراجعه کنید، تا افراد متخصص، این کار را برای شما انجام دهند.

برای مطالعه بیشتر : تعمیر کاتالیزور ولستر

کاتالیزور خودرو چیست؟

5/5 - (4 امتیاز)