عمر مفید کاتالیست خودرو : این مقاله توسط گزوه تخصصی کاتالیست وان که سال ها است در زمینه تعمیر کاتالیزور فعالیت دارد تقدیم نگاه مهربانتان خواهد شد ممنون شما مهربانان هستیم که تا انتها مقاله ما را همراهی می نمائید.

کاتالیست قطعه ای مصرفی است و اصلی ترین محصول مجموعه کاتالیست وان بعد از مدت زمان مشخصی عمر مفید آن به اتمام می رسد.از آنجایی که کاتالیست ها به بسته به نوع سوخت مصرفی  متفاوت هستند عمر مفید این قطعه در خودروهای دیزلی و بنزینی  متغیر است. اما عمر مفید کاتالیست خودروهای بنزینی در حدود 4 سال یا 80 هزار کیلومتر تخمین زده شده است که پس از این مدت به مرور زمان از کارایی آن کاسته خواهد شد. اما باید بدانید که عوامل بسیاری در تخریب پیش از موعد از این قطعه اسنفجی شکل دخیل هستند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.قابل ذکر است در صورتی خرابی یا اتمام عمر مفید این قطعه آلودگی زیست محیطی خودرو تا 5 برابر افزایش خواهد یافت

 

عمر مفید کاتالیست خودرو و دلایل خرابی آن

کاتالیست ها بدلیل ساختار خود کاملا حساس و شکننده هستند از همین رو می تواند در صورت رعایت نکردن برخی نکات به سرعت آسیب ببنید.رایج ترین علل خرابی کاتالیست ها به گرفتگی منافز اسنفجی آن باز خواهد گشت چرا که در صورت گرفتگی باعث می گردد دود خروجی از سیلندر براحتی از کاتالیست عبور نکند و این فشار بیش از حد موجب تخریب این قطعه خواهد شد.

 

از دیگر دلایل خرابی کاتالیست ها ،به ضربه های فیزیکی به این قطعه باز خواهد گشت .همانطور اشاره شد ساختار کاتالیست ها بسیار شکننده است و در صورت ضربه وارد شدن به محفظه خارجی آن باعث می گردد که کاتالیست خرد گردد.

 

کاتالیست همچنین به  دمای زیاد بسیار حساس است بطوریکه اگر دمای این قطعه به بیش از حد مجاز برسد باعث خرابی و از دست دادن خاصیتش منجر خواهد شد. این مشکل در زمانی ایجاد می گردد که دمای موتور به دلایل مختلف بیش از حد افزایش یابد.

 

میزان خلوص گاز های خروجی از سیلندر برای سلامت کاتالیست بسیار مهم است چرا که اگر گاز های خروجی به موادی دیگر آغشته باشد به مرور زمان اثر خود را از دست خواهد داد. برای مثال زمانی که واشر سر سیلندر خودرو دچار مشکل گردد و ترکیب روغن و آب وارد سیلندر گردد ،ناچارا گازهای خروجی هم به مواد فوق آغشته شده و به کاتالیست ها آسیب می زند.

منیفولد اگزوز خودروی شاهین
بیشتر بخوانید
مرکز تخصصی تعمیرکاتالیزور

 

خرابی سیستم جرقه زنی موتور از دیگر عوامل خرابی پیش از موعد کاتالیست هاست چرا که در صورت عدم احتراق نا مناسب، مخلوط هوا و بنزین بصور ناقص می سوزد و و گازهای حاصل از این احتراق ناقص باعث آسیب دیدگی کاتالیست ها خواهد شد.

 

ریختن مکمل های انژکتور شور در باک یا اکتان بوسترها برای کاتالیزور ضرر دارد لذا از این مواد در خودرویتان استفاده نکنید.

راه های بالا بردن عمر مفید کاتالیست خودرو چیست ؟

راه های بالا بردن عمر مفید کاتالیست خودرو چیست ؟
هنگام سوخت گیری خودرو، موتور شما مقدار قابل توجهی از ترکیبات سمی اگزوز از جمله هیدروکربن ها، مونوکسید کربن و مونوکسید نیتروژن تولید می کند. برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی، تمام خودروهایی که امروزه تولید می شوند به یک جزء مهم به نام مبدل کاتالیزوری مجهز هستند که مواد مضر موجود در گازهای خروجی اگزوز را به مواد نسبتاً بی ضرر تبدیل می کند.

متأسفانه، مبدل‌های کاتالیزوری ساختار فیزیکی بسیار ظریفی دارند و حتی کوچک‌ترین آسیب می‌تواند توانایی آنها در تمیز کردن گازهای خروجی را مختل کند. اگر می خواهید در مورد نحوه جلوگیری از خرابی مبدل کاتالیزوری خود بیشتر بدانید، به خواندن ادامه دهید. در ادامه سه نکته کلیدی برای جلوگیری از خرابی کاتالیست ارائه می کنیم.

1) بررسی منظم سیستم EGR برای جلوگیری از خرابی کاتالیست
بخش مهمی از سیستم اگزوز موتور شما به عنوان شیر چرخش گاز اگزوز یا به اختصار دریچه EGR شناخته می شود. روش کار این سیستم به این صورت است که گازهای احتراق را با هوای ورودی به منیفولد مخلوط می کند، سپس این مخلوط وارد محفظه سیلندر می شود و با سوخت دوباره مشتعل می شود و باعث می شود که مونوکسیدها به کربن تبدیل به دی اکسید کربن و مونوکسید کربن وارد شود. ، که بسیار واکنش پذیر است (مونوکسید کربن بسیار واکنش پذیر است زیرا اتم کربن به اکتت پایدار نرسیده است) کاهش می یابد.

سوپاپ EGR به اطمینان از بهره وری بهینه سوخت کمک می کند. علاوه بر این، شیر EGR دمای احتراق را خنک می کند. با نگه داشتن دمای احتراق زیر 1100 درجه، خودروی شما مقدار بسیار کمی ماده خطرناک به نام اکسیدهای نیتروژن تولید می کند.

خریذ کاتالیزور اورجینال

خرید کاتالیزور هیوندای

خرید کاتالیزور ضایعاتی